Инструмент, създаден от африканска богиня?

Историята на маримбата е започнала много, много отдавна в Африка, където в земята са били изкопани дупки, направени са дървени решетки, които да са били поставяни над тази дупка, и решетките са били ударени, за да издадат звук. За пръв път възникна един вид ксилофон, който е работил, като звукът, произведен от дървени пръти е резонирал в дупките. В последствие към долните страни на дървените решетки са били прикрепени кратунни.

Кратуните са служели като резониращи камери за звука. Инструменти като този все още са познати като традиционни народни инструменти. Интересното е, че за племето Зулу в Южна Африка се казва, че има легенди за богиня на име Маримба, която е създала ксилофон с прикрепени кратунки.

Развитието на Маримбата в Америка

Инструментът, който е предшественик на маримба, е прекосил морето с африканци и пристигна в Централна и Южна Америка. Там развитието на инструмента е премахването на кратуните и подмяната им на резонаторни тръби от дърво. В крайна сметка, все още в Америка, прикрепените резонаторни тръби започват да се правят от метал, което води до съвременната маримба.

Обхватът на съвременните маримби варира:

Типичните инструменти, използвани дори в начални и средни училища, обхващат четири октави, но стандартният диапазон на маримба, използван в музикалните колежи и професионалния свят, е между четири и половина и пет октави. Тези инструменти са разширени, за да могат да се възпроизвеждат ноти в по-ниски диапазони. Тембърът на ниските ноти на маримбасите има значителна топлина и това прави инструментите привлекателни. По-големият брой ноти също увеличава музикалния репертоар на изпълнителят.

Споделете в Социалните мрежи!